Undgå rygproblemer med 5 gode råd til en god kropsholdning
De fleste oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at have ondt i ryggen, hvad enten det skyldes mindre problemer (der ikke påvirker den daglige funktionsevne i særlig grad) eller mere alvorlige ryglidelser (der påvirker hverdagen i betydelig grad).
Det skyldes ofte akutte traumer forårsaget af helt almindelige daglige gøremål, hvor en forkert kropsholdning har overbelastet ryggen.
Hvorfor er kropsholdningen vigtig?
Hvis du ikke sørger for en god kropsholdning, risikerer du langvarige rygproblemer, der uden tvivl vil påvirke din evne til frit at udføre aktiviteter uden smerter eller ubehag.
Hvad er kropsholdning?
Kropsholdningen er den stilling, du har, når du står, sidder, ligger eller udfører opgaver, hvor du f.eks. bøjer dig eller løfter, trækker i eller rækker ud efter noget.
Du har en god kropsholdning, når du er opmærksom på altid at anvende en stilling, der belaster ryggen og de tilhørende muskler, ledbånd og sener mindst muligt, uanset hvad du foretager dig.
Rygsøjlen krummer i en naturlig S-form, og når den ses fra siden, svajer den cervikale (lændedel) og lumbale (halsdel) del af rygsøjlen indad (lordose), mens den torakale (brystkassen) del krummer en anelse bagud (kyfose).
5 gode råd
1. Siddestilling
- Sørg for, at din kørestol passer til dig i størrelsen. Figuren nedenfor viser en række mål, du skal tænke over, når du vurderer din kropsholdning:
Bredden (A), dybden (B), sædehøjden (C) og ryglænshøjden (E) er som regel de vigtigste mål, når det gælder om at sikre en god siddestilling.
- Hofter og knæ skal så vidt muligt være bøjet i en vinkel på 90 grader. Hvis vinklerne er mindre, kan det betyde, at din stol er for lav.
- Når du sidder, overføres din vægt til stolen via dine sædeknogler (de to knoglefremspring under dit bækken). Du bør sidde lige oven på disse knogler (se punkt 3). Hvis du sidder med vægten foran eller bag ved sædeknoglerne, skal du overveje, om din stol har den rigtige sædedybde.
2. Hyperlordose
Hyperlordose er betegnelsen for en øgning af det normale lændesvaj, som betyder, at bækkenet vipper fremover, og at du bøjer mere i hoften.
- Som gående begræns brugen af højhælede sko, eller undgå dem helt.
- Hvis du sidder i kørestol, skal du sikre, at fodstøtterne er indstillet korrekt.
- Opbyg styrke i dine coremuskler.
- Undgå at sove på maven.
3. Bækkenets position
En af de vigtigste faktorer for at opretholde en god kropsholdning er understøttelse og stabilisering af bækkenet. Bækkenets position er det fundament, der bærer resten af kroppen, og hvis der ikke opretholdes en stabil, neutral bækkenposition, går det ud over alle andre dele af kroppen.
Bækkenet må hverken være kippet frem- eller bagover, så du bøjer for meget eller for lidt i hofteleddet. På figuren til højre ser du, hvordan bækkenets og dermed rygsøjlens naturlige position bør være, hvor de tre rygkrumninger er tydelige.
4. Skuldre
- Undgå at skyde brystet frem og trække skuldrene tilbage, som du måske ofte har hørt forældre anbefale til deres børn. Det er som regel det forkerte råd.
- Skuldrene er placeret oven på den cylinderformede brystkasse. De er hæftet fast ved hjælp af bindevæv (muskler, ledbånd og sener) og har derfor ikke en overflade at hvile på ligesom de fleste andre led. Det betyder, at de er helt afhængige af ind- og udvendige muskelspændinger samt tyngdekraften.
- Forsøg at opretholde en naturlig og afslappet skulderposition, der understøttes af en korrekt holdning i rygsøjlen.
- En regelmæssig og dyb vejrtrækning fremmer en naturlig skulderposition som følge af det indbyrdes forhold mellem skuldrene og brystkassen.
5. Omgivelser/opgaver
For at fremme en god kropsholdning skal du ikke kun vurdere din kropsstilling, men også være opmærksom på, hvilke opgaver du udføres fra stillingen, og hvordan din stilling påvirkes af omgivelserne, positivt såvel som negativt.
- Vurder din kropsholdning i forhold til hvad du laver i den stilling og hvordan omgivelserne er – fx kørestolen.
- Kan omgivelserne eller aktiviteterne tilpasses, så de fremmer en god kropsholdning, f.eks. ved at du mindsker belastninger, ændrer din arbejdsplads osv.?
Når du følger disse 5 råd og samtidig søger viden om, hvordan du passer godt på din ryg, har du et godt udgangspunkt for at undgå fremtidige rygproblemer og dermed følgende smerter og fejlstillinger.