Transportable kørestolsramper: Svar på nogle af dine spørgsmål
Har du overvejet at anskaffe din egen rampe?
Hvad er fordelene ved at eje sin egen transportable rampe? Hvis du spørger dig selv om det, så læs videre, du får forhåbentlig svar her:
1 – Transportabel – Lever op til sit navn!
Ramper er ikke længere så store, klodsede og tunge som før. De er i dag ofte lavet af ekstremt lette materialer som aluminium, og kan foldes på midten, hvilket gør, at de er transportable og kan lægges i bilens bagagerum eller monteres bag på din el-kørestol. Hvis du arbejder et sted, hvor der er behov for bedre adgangsforhold, kan en transportabel kørestolsrampe være den helt rigtige løsning. Transportable ramper er en forholdsvis billig og hurtig løsning til både virksomheder og privatpersoner.
2 – Ramper til en overkommelig pris
Du vil sikkert kunne finde en transportabel kørestolsrampe, der passer til dit budget. Afhængigt af materialer, holdbarhed, kvalitet, vægt og længde kan prisen på en transportabel kørestolsrampe svinge mellem ca. 675 og 10.000 kroner. Så uanset om du bare har behov for en transportabel kørestolsrampe til weekendbesøg, eller er på udkig efter en transportabel rampe, som også kan bruge på daglig basis i din virksomhed, kan du helt sikkert finde en kørestolsrampe, som passer og egner sig til at løse dit behov.
3 – Mulighederne er mange
Ønsker du en kortere transportabel kørestolsrampe, der ikke kan klappes sammen og derfor har stor styrke? Det er ikke noget problem. Leder du efter en rampe med modstand på undersiden, så rampen ikke skrider? Det er også let at finde. Der er et væld af muligheder, når det handler om at finde den transportabel kørestolsrampe, der er helt rigtig for dig. Du skal bare i gang med at søge lidt på nettet.
4 – Hvilken type rampe skal jeg vælge?
Dørtrinsramper er praktiske, hvis det alene handler om at få dig selv og din kørestol over et dørtrin. Disse mindre ramper er skridsikre og har høj styrke. De danner en omvendt ‘U’-form over dørtrinnet, så du kan komme sikkert over fra begge sider, uanset om du skal ind eller ud af huset, forretningen eller arbejdspladsen.
Hvis du leder efter en skrå rampe, der kan dække en række trin, skal du vælge enten en todelt kørestolsrampe (som kan foldes halvvejs og bæres som en taske med håndtag), eller en tredelt kørestolsrampe, som kan deles i sektioner, før den foldes. Sådanne ramper er oftest svejset sammen af holdbare letvægtsmaterialer som ex aluminium.
Hvis du ønsker at få din elektriske kørestol ind eller ud af et køretøj, kan det anbefales at købe en tredelt rampe med en længere topkant. På den måde kan toppen af rampen hvile sikkert på gulvet af bilen, og du behøver ikke være bekymret for, at den rykker sig eller skrider!
5 – Kan jeg bruge en transportabel kørestolsrampe med min el-kørestol?
Selvfølgelig! Bare sørg for at overveje den max vægt, som rampen skal kunne klare. Der findes et utal af ramper til elektriske kørestole, som kan holde til meget mere vægt end en let rampe beregnet til lejlighedsvis brug med manuelle kørestole. Der er flere ramper, som kan klare en vægt på op til 360 kg – du skal blot være opmærksom på at købe den rigtige!
6 – Hvor bred skal min rampe være?
Alle ramper bør være mindst ca. 92 cm brede for at have plads til kørestolen og give mulighed for, at du sikkert kan manøvrere op eller ned. Der findes også bredere ramper, du skal bare tage stilling til, hvad der passer dig.
Faste ramper skal ifølge BR-95 og BR-S 98 være mindst 130 cm brede. Hvis en gående person skal kunne passere, bør den være 150 cm bred.
7 – Hvor stejl skal min rampe være?
Når du overvejer rampens hældning, er det en huskeregel. Denne er dog i engelske måleenheder. Men den kan snildt anvendes alligevel. Rampens længde i fod skal svare til hældningen i tommer, så vil rampen være sikker for både dig og din kørestol. Det vil sige, at du har behov for en rampe på seks fod, hvis rampens hældning er seks tommer.
Faste ramper skal i Danmark ifølge BR-95 og BR-S 98 max have en hældning på 1:20. Det betyder at en rampe på en meter højst må stige med 5 cm
En sidste ting du bør overveje…
Sørg for, at den overflade, kørestolsrampen hviler på eller er fastgjort til, er stabil, plan og skridsikker for at undgå usikkerhed eller uheld!
En transportabel kørestolsrampe er kun så god som underlaget under den!
Hvis du har lyst til at finde flere blogartikler, som måske kan have din interesse, fx “Fordelene ved at lave udspænding, når du er kørestolsbruger“, så slå et smut forbi vores blog, Passionate People, allerede nu!