Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Parasvømning: Mere end bare hydroterapi

parasvømning konkurrencesvømning
Del dette indhold:

Når folk tænker på parasvømning efter en rygmarvsskade, forestiller de sig ofte det, der kaldes hydroterapi. Men hydroterapi er snarere en form for fysioterapi i vand – Ikke en konkurrencesport.

Der er mange fordele ved hydroterapi, men personer med en rygmarvsskade kan ofte klare mere og eventuelt kaste sig ud i konkurrencesvømning. Svømning er faktisk en paralympisk disciplin! Det er store fordele forbundet med at svømme på højt niveau, bl.a. i forhold til muskelstyrke og udholdenhed. Men ligesom med al ny motion bør du tale med din læge eller terapeut, før du går i gang, så du sikrer, at det er en sport, der passer til dig og dit handicap.

Hvis du vil vide mere om den mere konkurrenceprægede del af parasvømningen, får du svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål her.

1. Hvad skal der til for at dyrke parasvømning?

Noget af det bedste ved parasvømning er, at det ikke kræver noget specielt udstyr. Det eneste, du skal bruge, er din krop. Parasvømning er en paralympisk sportsgren og har været med helt fra starten. Det har altid været en af de allermest populære paralympiske discipliner.

Det skyldes primært, at det var en populær parasport, allerede før De Paralympiske Lege startede. Svømning var en af de første og nemmeste discipliner, kørestolsbrugere kunne deltage i, fordi det ikke kræver specialudstyr.

2. Hvem kan deltage i parasvømning?

Paralympisk svømning er åben for næsten alle med handicap. Nogle af deltagerne har fysiske funktionsnedsættelser, ex synshandicap, cerebral parese, rygmarvsskader, dværgvækst eller amputation, men også personer med kognitive handicap kan deltage. Denne rummelighed gør svømning til en af de mest populære paralympiske discipliner.

3. Hvordan kommer jeg i gang?

Selv om du sagtens bare kan tage hen i din lokale svømmehal og begynde at svømme selv, er det en god ide at melde dig ind i en svømmeklub, hvis du gerne vil dyrke konkurrencesvømning. Måske kan du finde en klub, hvor trænerne har erfaring med parasport.

Når du har fået opbygget den hastighed og udholdenhed, der skal til for at deltage i et 15-meterløb, er du kvalificeret til at deltage i et parasvømmestævne for nye talenter. Her viser du dine evner for den Paralympiske Komite. Komiteen klassificerer dig herefter til en bestemt svømmekategori.

4. Hvor ofte skal jeg træne?

Jo oftere, jo bedre. Hvis du er seriøs med din parasvømning og gerne vil stile mod De Paralympiske Lege, skal du have lyst til at træne så meget. De svømmere, der bliver rigtig gode, er dem, der elsker det.  Lav en træningsplan for dig selv, hvor du både har holdtræning i en klub og også sætter tid af til at træne alene. Men husk, at det skal være sjovt at træne, så det ikke ender med at blive en sur pligt.

5. Behøver jeg deltage i paralympiske konkurrencer?

Nej, du behøver ikke deltage i paralympiske konkurrencer. Hvis du er en dygtig svømmer, men ikke har lyst til at gå efter internationale konkurrencer, kan du nøjes med at deltage i lokale svømmestævner, der ikke kræver klassifikation.

 Vil du i gang med parasvømning?

Nu hvor vi har besvaret disse spørgsmål, har du måske fået blod på tanden og vil gerne starte til parasvømning. På hjemmesiden World Para Swimming kan du få mere at vide om paralympisk svømning og få kontakt til nogen, der kan hjælpe dig med at finde en svømmeklub i nærheden af, hvor du bor. Her kan du også se videointerviews med paralympiske svømmere og en oversigt over verdensrekorder i de forskellige discipliner. Hvis du stiler efter at blive konkurrencesvømmer, er det godt at vide, hvad man er oppe imod!

hjemmesiden for National Paralympics Committee kan du læse mere om parasport i de enkelte lande. Klik på dit land for at gå til en hjemmeside med kontaktoplysninger, nyheder og videoer.

Og hvis du har tid til at se flere videoer, kan du finde masser af klip fra paralympiske svømmestævner på YouTube. De Paralympiske Sommerlege blev senest afholdt i Rio i 2016.

 

Teksten er oversat fra engelsk.
Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com.