Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Kørestolstennis: Hvordan spiller man det?

aktiv, mand, kørstolstennis
Del dette indhold:

Du har helt sikkert hørt om tennisturneringen Wimbledon, der er kendt for de berømte jordbær med fløde og for masser af kendisser blandt tilskuerne – men hvad ved du om kørestolstennis? Det er en af de mest populære parasportsgrene, der findes. Glæden ved at være ude i det fri og samtidig holde sig i form og være aktiv samt muligheden for også at spille double med en partner er ofte det, der appellerer til mange.  Faktisk vælger mange det som deres første parasportsgren.

Men hvordan spiller man det? Hvis vi skal starte med det vigtigste, er reglerne for sporten næsten (men ikke helt!) identiske med reglerne for almindelig tennis. Den største forskel i forhold til ITF’s standardregler for tennis er, at en kørestolstennisspiller må lade bolden hoppe to gange på underlaget.  Det er dog kun det første hop, der skal være inden for banen.

Er du klar til at prøve? Du har sikkert masser af spørgsmål, før du kaster dig ud i kørestolstennis, men her er en kort gennemgang af reglerne og et par andre vigtige fakta.

Grundlæggende viden om kørestolstennis

  1. Er kørestolstennis kun for manuelle kørestole?Nej! Det er faktisk noget af det allerbedste ved kørestolstennis. Det kan ikke blot spilles i både manuel og elektrisk kørestol, men også sammen med ikke-kørestolsbrugere. Hvem som helst af dine venner eller familiemedlemmer kan altså vælge at spille kørestolstennis med dig, uden at I behøver at ændre på reglerne. Hvis en kørestolstennisspiller spiller sammen med eller mod en spiller uden handicap, hvad enten det er i en single- eller doublekamp, så gælder reglerne for kørestolstennis for spilleren i kørestol, mens reglerne for almindelig tennis gælder for spilleren uden handicap. Det vil sige, at kørestolsspilleren må lade bolden hoppe to gange, mens spilleren uden handicap kun må lade den hoppe én gang.
  2. Findes der forskellige klassificeringer? Der er to klasser i kørestolstennis. Åben-klassen, der er den mest udbredte i Danmark, er for spillere med nedsat funktion i benene, typisk personer med paraplegi eller benamputation. Quad-klassen er for spillere med nedsat funktion i både arme og ben, ex personer med tetraplegi, cerebral parese eller muskelsvind. Her er det muligt at spille i elektrisk kørestol.
  3. Hvordan kan en quadriplegiker holde ketsjeren? Personer med quadriplegi holder ketsjeren fast i hånden ved hjælp af tape. På samme måde er det også tilladt at bruge elektrisk kørestol for dem, der har brug for det.
  4. Spilles kørestolstennis på en særlig bane?  Det er endnu en ting, der gør, at kørestolstennis minder om almindelig tennis. Hverken linjerne eller banens størrelse er anderledes. Udstyr som ketsjere og bolde er også de samme, som man ville bruge i enhver anden tenniskamp.
  5. Er der forskel på kørestolstennis og traditionel tennis? Som nævnt ovenfor er der én væsentlig regel, som er anderledes i kørestolstennis. En kørestolstennisspiller må lade bolden hoppe to gange, inden han/hun slår til den. Og anden gang bolden rammer jorden, må den endda gerne være uden for banen. Smart, ikke?
  6. Når det handler om at tabe point, sker det ifølge de officielle regler, når:
    –  spilleren ikke returnerer bolden, inden den har ramt jorden tre gange
    –  spilleren bruger en hvilken som helst del af sine fødder eller underekstremiteter som bremse eller stabilisator mod jorden eller et hjul under aflevering af serven,
    under udførelsen af et slag, i en vending eller ved opbremsning, mens bolden er i spil
    –  spilleren ikke med mindst den ene balde har kontakt med kørestolens sæde ved boldkontakt. Kørestolstennis/almindelig tennis (USTA/ITF)

Hvordan begyndte det hele?

1976 var det mindeværdige år, hvor kørestolstennis så dagens lys i USA. Sporten blev udviklet og promoveret af to amerikanske kørestolstennisspillere, Brad Parks og Jeff Minnenbraker. Vi har derfor meget at være dem taknemmelige for!

12 år senere, ved de paralympiske lege i Seoul i 1988, blev der spillet opvisningskampe i kørestolstennis, og i 1992 var kørestolstennis for første gang på det paralympiske program i Barcelona. Quad-klassen måtte vente lidt længere på at få sin debut med single- og doublekampe, men brillerede ved Paralympiaden i Athen i 2004. Danmark var første gang med i kørestolstennis ved de Paralympiske Lege i 2008 i Beijing, hvor vi var repræsenteret ved Kenneth Kammersgaard fra Tilst Tennisklub.

Det er også sjovt at være tilskuer!

Kørestolstennis er en sjov sport for tilskuerne – Spillernes evner til at bevæge og positionere sig er virkelig et spektakulært syn.  Kombiner det med nogle fantastiske slagdueller og seriøse evner med en ketsjer, og du har en helt utrolig spændende sport!

Vil du selv spille?

Via koerestolstennis.dk  kan du komme i kontakt med Landsudvalget for kørestolstennis, som kan være dig behjælpelig med en prøvetime. Og så er det ellers bare med at læse op på tennissportens komplicerede pointsystem (herunder kende forskel på “love” og “advantage”!)

Bliver du bidt af sporten, og føler dig klar til at give bolden op og kaste dig ud i slagduellerne, og hvis du vil vide mere om, hvilke kørestole der er bedst til denne sport, så tjek Invacares bedste Top End tenniskørestole online. Her kan du se, hvilke funktioner og tilpasningsmuligheder der findes, så du kan præstere dit ypperste. Det kan kræve tilvænning at sidde i og køre en tenniskørestol, men der er også mange fede tricks at lære, fx hvordan du samler tennisbolde op, og hvordan du kan have et par ekstra bolde i reserve til efter en uheldig serv – alt sammen fra din kørestol!

Kontakt evt. Parasport Danmarks idrætsudvalg for mere information om klubber, kategorier og lignende.

Dele af dette blogindlæg er baseret på oplysninger fundet i artiklen Wheelchair Tennis-Top 5 Questions af Roll Rev.
Forfatter: Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende her