Kørestolens bredde har stor betydning for din mobilitet
Der er mange grunde til, at det er helt afgørende at være opmærksom på din kørestols bredde.
Det lyder måske lidt overdrevet, men hvis der ikke bliver taget korrekt mål eller gøres nøje overvejelser om kørestolens bredde, kan det ganske enkelt få store konsekvenser for både dit helbred, din trivsel og din evne til at udføre vigtige og meningsfyldte aktiviteter.
Kropsholdning
Din kropsholdning handler om din krops stilling i en given situation. Du har en god kropsholdning, når din stilling skaber mindst mulig belastning på dine muskler, ledbånd, knogler og andet bindevæv og dermed mindst muligt ubehag.
En god kropsholdning er afgørende i forhold til at opnå en ensartet trykfordeling, forebygge muskelkontraktur og undgå for store forskydningskræfter (shear) i siddende stilling og ved forflytninger.
Kørestolens bredde er en væsentlig faktor, når det gælder om at understøtte en god kropsholdning. Hvis kørestolen er for bred, kan en bruger med nedsat siddebalance falde sammen og hælde til den svageste side. Hvis stolen er for smal, får bækkenet utilstrækkeligt med plads og bliver adduceret, hvilket belaster bindevævet omkring bækken og lænd.
Risiko for trykskader
Hvis kørestolen er for smal, vil du naturligvis føle, at du sidder klemt inde i sædet. Det vil med hyppige gentagelser få betydning for den friktion/shear, der sker mellem kørestolens stel og dit væv, især i trochanterområdet.
Det øger din risiko for at udvikle trykskader i betydelig grad og kan få store konsekvenser for din sundhed og trivsel fremover.
Håndtering og forflytning
Set fra en ledsagers synsvinkel kan kørestolens bredde have stor indflydelse på, hvor nemt det er at få ex et glidebræt på plads, når brugeren skal forflyttes fra den siddende stilling. Der skal være plads nok til, at brugeren kan flytte sin kropsvægt til siden (hvis han eller hun har evnen til det), men kørestolen må ikke være så bred, at det går ud over kropsholdningen eller manøvredygtigheden. Hvis brugeren ikke selv kan skifte stilling, skal der være plads nok til, at ledsageren kan anbringe et glidebræt eller løftesejl korrekt under brugerens bagdel og trochanterområde uden at skabe unødig friktion eller shear.
Hvis brugeren selv kan forflytte sig, skal kørestolen understøtte en god kropsholdning, der gør det muligt for brugeren at forflytte sig, uden at stolen føles som en hindring – fordi den enten er for smal (så den er mere trang at komme op fra) eller for bred (hvilket forringer ergonomien og løfteeffekten, når brugeren stemmer fra med armene).
Omgivelserne
Kørestolens bredde skal naturligvis også understøtte de aktiviteter, brugeren skal udføre i sine normale omgivelser og i sin sædvanlige rutine. Det er jo usandsynligt, at kørestolen altid kører i en kontinuerlig, lige linje for at komme fra A til B. Derfor er det ikke nok blot at måle bredden på indvendige døråbninger, når man vil være sikker på, at kørestolen kan komme igennem. Selv om det naturligvis er meget vigtigt at finde ud af, om kørestolen kan komme ind og ud af et givet rum, er det mindst lige så vigtigt at tænke over kørestolens venderadius i de forskellige rum (og den hænger direkte sammen med stolens bredde).
Hvad er den “rigtige” bredde?
Det kan ikke besvares med et konkret tal, da alle brugere er forskellige i højde og drøjde. I stedet kan du bruge denne tommelfingerregel: Sæt dig ned på knæ foran brugeren i kørestolen, så dine hænder er i øjenhøjde, når du føler på spina Iliaca anterior superior (den forreste del af hoftekammen). Armlænet må kun være i ganske let kontakt med brugerens bagdel.
Du kan undersøge, hvor stort trykket er, ved at anbringe to fingre mellem brugerens bagdel og kørestolens armlæn. I dette mellemrum skal du kunne bevæge fingrene uden besvær og med minimal modstand.
Er du usikker på kørestolens bredde, bør du altid rådføre dig med din terapeut.
Se Invacares sortiment af aktive kørestole her.