Yoga efter en rygmarvsskade – Prøv disse øvelser!
Hvis du tidligere har dyrket yoga, spekulerer du måske på, om du kan gøre det nu, hvor du har fået en rygmarvsskade.
Yoga i kørestol / siddende yoga
Du tænker måske, at der nok er alt for mange øvelser, du ikke længere kan lave. Eller måske er du bange for at overbelaste din krop. Det er godt, at du tænker over det. Hvis du er interesseret i at genoptage eller begynde med yoga, så tag først en snak med din terapeut eller din læge om din fysiske formåen. Når du ved, hvad der er sikkert for dig at prøve, så kan du se på disse fem kørestolsvenlige yogaøvelser, og finde nogle, der er velegnede til dig.
Hvis du vil have et bedre overblik over fordelene ved kørestolsyoga og lære flere øvelser, kan du også læse artiklen Kørestolsyoga: Sådan holder du dig fit og får indre ro her på bloggen.
Øvelse 1
Træk vejret ind, imens du løfter det ene ben og lægger det hen over det andet. Læn dig fremover i hofterne, mens du puster ud. Gentag denne proces 3 til 5 gange. Gentag herefter øvelsen med det andet ben.
Øvelse 2
Denne stilling er god til at afhjælpe spændinger og belastninger i ryggen. Start på en indånding ved at lægge venstre hånd over på dit højre ben. Brug den anden arm til at støtte med. Kig over højre skulder på udåndingen, idet du drejer dig, så langt du kan. Hold stillingen i 3-5 ind- og udåndinger. Gentag denne strækøvelse til venstre side.
Øvelse 3
Løft højre hånd lige op over hovedet på en indånding. Brug venstre arm til at støtte med. Pust ud, når højre arm er helt udstrakt og ikke kan komme længere op. Hold stillingen i 3-5 ind- og udåndinger. Gentag øvelsen med den anden side, hvor du strækker venstre arm.
Øvelse 4
Støt hænderne på lårene, eller grib fat om kørestolen. Kør hagen ned til brystet, mens du runder ryggen og skyder overkroppen fremover. Hold stillingen i 3-5 ind- og udåndinger.
Øvelse 5
Løft armene på en indånding. Kryds armene ved albuerne på udåndingen, imens du stadig har armene løftet. Dine hænder skal ende med at være håndryg mod håndryg. Hold stillingen i 20-30 sekunder, og husk at ånde langsomt ind og ud hele tiden.
Videoer med kørestolsyoga
Disse fem øvelser er en god begyndelse, men der findes mange flere strækøvelser, du kan lave i siddende stilling. På YouTube kan du finde masser af videoer om kørestolsyoga – og endnu flere om siddende yoga eller yoga på en stol, som kan tilpasses kørestolsbrugere.
Husk altid at overholde lægens anbefalinger, da nogle siddende yogastillinger er lavet til personer, der er tvunget til at sidde ned af andre årsager, fx på længere flyrejser. De behøver ikke tage de samme sikkerhedshensyn, som du gør.
Matthew Sanford er en kendt instruktør i kørestolsyoga. Han blev lam som 13-årig og har været en af verdens mest fremtrædende personer, når det gælder yoga for handicappede. I denne video kan du høre hans historie.
Hvis du ønsker en længere yogasession, kan du se denne video om “Mindful Chair Yoga”. Det er en afslappende, 30 minutter lang video, der hjælper dig med at komme i kontakt med din krop og blive bevidst om det, du mærker i kroppen, imens du laver blide strækøvelser.
Hvordan kan kørestolsyoga hjælpe mig?
Med kørestolsyoga får du mange af de samme fordele som med traditionel yoga. Det reducerer stress og afhjælper angst. Mentalt kan det styrke din koncentrationsevne og få dig til at tænke mere klart.
Fysisk kan det give dig en større smidighed, balance og styrke. Det kan også øge eller vedligeholde din lungekapacitet.
Alle disse ændringer vil give dig en større følelse af velvære og vil også betyde, at du sover mere roligt om natten.
Nu hvor du er blevet lidt klogere på det, er det tid til at tale med din læge – og komme i gang med dyrke yoga. Namaste!