Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Job og handicap: Hjælp, ordninger og nyttige adresser

JOB! Fugleperspektiv. Kollegaer der giver high fives
Del dette indhold:

Til dig, der gerne vil have et job, findes der rekrutteringsbureauer, foreninger og organisationer, som har den rette viden om fx ledige stillinger, offentlige støtteordninger, og hvor du kan få hjælp til at finde et job.

Vi har oplistet dem efter land, og nederst på listen finder du også et par ressourcer, der gælder for hele Europa.

Danmark

BM Handicap – På denne hjemmeside finder du masser af ressourcer og oplysninger, bl.a. om løntilskud til nyuddannede med handicap, mentorordning på jobbet og personlig assistance.

Norge

Norges Handikapforbund – “Jobbverkstedet”, som er en jobworkshop for fysisk handicappede.

Sverige

Sundsvall – En række nyttige ressourcer for handicappede, der søger arbejde i Sverige.

Storbritannien

Remploy – Jobmuligheder for handicappede i Storbritannien.

Frankrig

CAP Emploi – Få hjælp til at komme i job gennem denne organisation, der hjælper dig med dit CV, finder jobmuligheder, udbyder kurser og tilbyder hjælp til diagnoser.

Spanien

FAMMA – Sammenslutning af handicaporganisationer, der fremmer integration på arbejdsmarkedet ved at tilbyde jobmuligheder, kurser m.m. for handicappede i Madrid. Der findes lignende organisationer i de øvrige regioner.

Holland

Banenafspraak – På denne hjemmeside beskrives en offentlig ordning, der har som målsætning at hjælpe 100.000 handicappede i arbejde. Alle, der er omfattet af ordningen, bliver automatisk opført i et “målgrupperegister”, som øger chancerne for at få job.

Belgien

Entreprise de travail adapté Her finder du en liste over “ETA’er”, som står for “Entreprise de travail adapté” (beskyttede værksteder/virksomheder med tilpassede arbejdsforhold). Det er organisationer, der skaber arbejdspladser til handicappede.

Portugal

Associação Salvador – Denne sammenslutning har nogle få ordninger, som hjælper handicappede med at finde arbejde, f.eks. jobafklaringssamtaler og hjælp til at finde rundt i mulighederne.

Italien

CategorieProtetteallavoro.it – Jobsøgemaskine, som er målrettet personer med særlige behov, herunder handicappede.

Tyskland, Østrig og Schweiz

ArbeiterKammer – Her kan du finde en masse oplysninger om job og handicap, f.eks. oplysninger om en ordning, der giver ret til erhvervsuddannelser med forlænget læretid.

Sozial Ministerium – Her finder du information om tre ordninger i Østrig, der hjælper handicappede i arbejde.

MitSchaffe – Schweizisk rekrutteringsvirksomhed for personer med psykiske eller fysiske handicap.

Insieme – En lang række ressourcer for handicappede jobsøgende i Schweiz.

Irland

Link2Me.ie – Jobportal for personer med nedsat psykisk funktionsevne.

Welfare.ie – På denne hjemmeside fra det irske beskæftigelsesministerium er der oplistet en række nyttige ressourcer, som kan hjælpe handicappede med at finde arbejde.

Europa

European Disability Forum – Et godt sted at blive klogere på dine rettigheder og deltage aktivt i handicapbevægelsen.

EASPD – Den europæiske sammenslutning af udbydere af tjenester til handicappede. En nonprofit-NGO inden for handicapsektoren, der repræsenterer over 15.000 leverandører af sociale ydelser og deres paraplyorganisationer. Der findes mere end 80 millioner mennesker med handicap i Europa. EASPD’s vigtigste målsætning er at fremme lige muligheder for mennesker med handicap gennem effektive servicesystemer af høj kvalitet. På hjemmesiden kan du også finde deres interne ledige stillinger.

European Union Agency for Fundamental Rights – Dette er endnu et godt sted at blive klogere på dine rettigheder, når det gælder beskæftigelse. Agenturet forbyder forskelsbehandling på grund af handicap og anerkender handicappedes ret til at nyde fordel af tiltag, der sikrer deres selvstændighed, social integration, integration på arbejdsmarkedet og deltagelse i samfundet.

Er du jobsøgende?

Mange større virksomheder og frivillige organisationer over hele Europa angiver udtrykkeligt, at de gerne vil have ansøgninger fra personer med handicap. Mange virksomheder har i dag også en “handicapkvote”, de skal opfylde. Hvad enten vi bryder os om denne ordning eller ej, betyder den, at ansøgere med handicap har forholdsmæssigt gode chancer for at få job i en lang række organisationer.