Handicapbadeværelse – der er mange muligheder
Mange mennesker tager det for givet at kunne tage et forfriskende brusebad. Men for handicappede er badeværelser ikke altid lige tilgængelige. Det er simpelthen ikke alle, der kan stige ned i et badekar eller stå op i flere minutter ad gangen, men heldigvis findes der en række muligheder for at få et mere velfungerende handicapbadeværelse.
Handicapegnede badeværelser er ikke kun en fordel i den handicappedes hjem, men er også en fordel på hoteller og ferielejligheder, der gerne vil være handicapvenlige. Der er altid efterspørgsel på handicapvenlige feriedestinationer, så det vil helt sikkert være en god investering for den fornuftige hotelejer eller ferieboligudlejer.
Brusebad – hvad er dine muligheder?
Der findes forskellige løsninger, når det drejer sig om etablering af et handicapbadeværelse. Beslutningen om, hvilket brusebad der vil være mest fordelagtigt for dig, afhænger af forskellige faktorer. Hovedformålet er dog altid at bevare dine funktionsevner bedst og længst muligt. For at opnå den gode og fleksible indretning, er der derfor en god ide, hvis du bl.a. gør dig tanker om følgende:
- Dine fysiske evner, bl.a. hvor lang tid du kan stå op ad gangen, og om du kan løfte dine ben over kanten på et badekar. Du skal også overveje, hvor langt du kan række frem uden at miste balancen, så du ved, hvor armaturet skal sidde.
- Størrelsen på badeværelset, og hvor meget plads du skal bruge på brusebadet.
Er der plads til din kørestol, hjælper etc.? - Udgiften til etablering af et brusebad. Et brusebad er oftest billigere end etablering af et karbad.
- Overvej mængden af byggerod – det er relativt nemt at installere et brusearmatur over et eksisterende badekar, hvorimod en murret bruseniche eller lignende vil betyde et større byggeprojekt.
Når du planlægger dit handicapbadeværelse, bør du tænke langsigtet. Hvis dit helbred bliver ringere, vil du så stadig kunne anvende et badekar om 12 måneder eller tre år? At tænke langsigtet betyder, at du vil undgå at få indrettet et badeværelse, som du ikke kan bruge i fremtiden.
Hjælpemidler til badet: bruseklapsæde drejeskive og støttehåndtag
Der findes en del udstyr, der gør det nemmere for handicappede at tage brusebad. Måske har du ikke problemer med at stige ind i badet, men har svært ved at stå op i længere tid. I det tilfælde kan et bruseklapsæde eller et badebræt være en god løsning – det er en enkelt og relativt billig løsning, der kan betyde en stor forskel. Bruseklapsædet monteres på væggen, hvor imod badebrættet lægges oven på badekarrets kant, så du kan sidde ned, mens du bader. En drejeskive er en anden løsning – det gør det nemmere at komme ind og ud af badekaret uden unødige vrid under forflytningen. Greb og støttehåndtag er oftest en meget en stor hjælp, når du skal bevæge dig rundt på badeværelset og ikke er helt sikker på benene. Der findes et utal af modeller i mange størrelser og til forskellige former for montering.
Badestol, badetaburet eller bruseklapsæde
Hvis du overvejer at få lavet en handicapegnet bruseniche, kan det være, at du behøver en badestol eller en badetaburet, der kan placeres i bruseområdet. Det er også nødvendigt med en brusevæg eller et badeforhæng, så du undgår, at gulvet viden siden af badet bliver vådt og glat. Som før nævnt kan støttehåndtag være en uvurderlig hjælp og gøre dine badeoplevelse mere sikker.
Dit nye handicapbadeværelse
Uanset hvilke behov du har, findes der en badeværelsesløsning, der passer til dig. Overvej punkterne ovenfor, og spørg bl.a. dig selv, hvor meget hjælp du har brug for, hvor meget byggerod, du kan holde ud, og tænk langsigtet, når du planlægger en badeværelsesløsning.
Bemærk endvidere at planlægning af handicapbadeværelser ikke kun kræver viden om både og brugernes adfærd og behov, men også om bygningsreglementet. Kontakt derfor altid kommunen for råd og vejledning, før du starter projektet. Måske kommunen kan være behjælpelige med en del af din ombygning jævnfør Serviceloven.