Guide: Vedligeholdelse af din manuelle kørestol
Din manuelle kørestol har behov for vedligeholdelse
Hvis du sørger for, at din manuelle kørestol er optimalt vedligeholdt, vil du opleve, at de gode køreegenskaber bevares samt, at risikoen for belastningsskader er reduceret. Kører du derimod i en kørestol, der ikke vedligeholdes korrekt, kan du opleve, at stolens funktioner svækkes, samt at du ofte har behov for reparationer eller måske endda udskiftning af hele kørestolen. God vedligeholdelse af din kørestol er faktisk ganske enkelt, og der skal kun få tiltag til for, at du sikres den optimale kørekomfort og de bedst mulige køreegenskaber i din kørestol.
I dette indlæg kan du finde tips til, hvordan du bedst vedligeholder din manuelle kørestol. Som kørestolsbruger kan du hurtigt mærke, hvis køreegenskaberne ændres eller svækkes. Hvis det føles som om, at du konstant kører i mudder eller at det føles som at køre op ad bakke, så er det tid til at give kørestolen noget opmærksomhed.
Det anbefales generelt, at du kontrollere din manuelle kørestol løbende. Når stolen tjekkes i faste intervaller og efter en fast procedure, kan du nemt se, om du selv eller en hjælper kan udføre vedligeholdelsen, eller om kørestolen har brug for professionel teknisk service. Du kan altid kontakte kommunens hjælpemiddeldepot eller kørestolsleverandøren, hvis du har spørgsmål til den tekniske vedligeholdelse.
Vedligeholdelse af hjul
Du bør regelmæssigt kontrollere dine drivhjul og svinghjul for skader, slitage, punktering, revner og buler. Hjulene kommer hver dag i direkte kontakt med mange forskellige overflader, og er derfor meget udsatte, hvilket betyder, at de ligeledes ofte kræver vedligeholdelse. Det er vigtigt, at dine dæk ikke har synlige revner eller andre skader samt, at du til enhver tid har slidbane mønster på din dæk. Det sidste af hensyn til optimal bremsefunktion.
Har du en manuel kørestol med luftfyldte dæk, skal dæktrykket kontrollere. Ellers kører din stol alt for tungt – eller skævt, og du skal bruge unødig mange kræfter til fremdrift. Dæktrykket kontrolleres ved at trykke med en tommelfinger på dækket. Hvis du kan presse tommelfingeren ned mere end 5 mm, er det en indikation af, at dækket har brug for mere luft. Du bør bruge en håndpumpe eller en luftkompressor til at fylde luft i dækkene. Vær altid opmærksom på det anbefalede dæktryk, der er skrevet på dækket, hvis du bruger kompressor.
Du kan kontrollere dine svinghjul ved at vippe én side af kørestolen op ad gangen, uden at der sidder en person i kørestolen, og derefter dreje på svinghjulet. Kontroller, at hjulet kører frit og jævnt. Kontroller også drivhjulene ved at dreje disse. Drivhjulene skal køre jævnt uden ”slinger”.
Kontroller at dine drivhjul er korrekt monteret. Træk i drivhjulet for at sikre, at den aftagelige aksel sidder rigtigt monteret. Hjulet må ikke falde af eller have et ”slup”, når du trækker. Hvis drivhjulene ikke sidder korrekt fast, fjernes eventuelt snavs eller aflejringer. Løser dette ikke problemet, skal du kontakte professionelt tekniske personale. Du bør iøvrigt jævnligt fjerne snavs og hår fra hjullejerne – dette gælder både drivhjul og svinghjul.
Du bør også tjekke egerne i drivhjulet. Dette gøres ved at klemme to eger forsigtigt sammen – gentag hele vejen rundt om drivhjulet. Hvis egerne giver efter eller bøjer meget, bør du får strammet disse af en professionel service tekniker.
Undersøg at hjulene på kørestolen er på linje, samt at disse ikke laver lyde eller laterale bevægelser, når kørestolen kører på en plan overflade. Parkeringsbremserne skal kunne holde drivhjulene fast, og skal let kunne aktiveres. Bremsegrebet bør ikke komme i vejen for drivhjulet, når de ikke er aktiveret. Kontroller altid bremserne efter, at du har pumpet eller skiftet dine dæk.
Siddepude
Ligegyldigt hvilken pude du sidder på i din kørestol, er det en god ide løbende at tjekke denne. Inspicer både pude og betræk for revner, huller eller andre skader. Det er vigtigt at pude og betræk passer sammen. Løst betræk kan være generende og øger samtidigt din risiko for tryksår. Ved en skumpude bør du undersøge, om skummet stadig er elastisk og ikke slidt og misfarvet.
Mange siddepuder er udformet anatomisk, og kan over tid miste formen, hvilket kan påvirke din stabilitet og positionering i kørestolen. Oplever du, at betrækket bliver løst, eller at din pude synker markant sammen, bør du kontakte terapeuten fra kommunen, som kan råde og vejlede dig i forhold til dette. En velfungerende siddepude er et ”must” for dig som kørestolsbruger, og du bør have fokus på, at denne ikke bliver misligholdt. De fleste puder har godt af at blive luftet jævnligt.
Kontroller kørestolens dele
Alle løse dele, der er monteret på kørestolens chassis som fx benstøtter, fodplader og armlæn, kan blive for løse over tid. Sørg for at kontrollere disse, og stram eventuelle skruer og greb efter behov. Vi anbefaler, at du kun anvender det korrekte værktøj for at forhindre unødige problemer med eventuelle skruer og bøsninger. Er du i tvivl om, hvordan dette gøres, er det vigtigt at du tager kontakt til en professionel serviceteknikker. Løse dele kan få grelle følger og skabe ubehag eller skader på dig som bruger.
Rengøring
En væsentlig del af vedligeholdelsen af din kørestol er rengøringen. Rengør stolen med en blød, fugtig klud opvredet i almindelig sæbevand og tør efterfølgende over med en tør, ren klud. Når du rengør kørestolen, skal du også fjerne eventuelt snavs eller hår fra hjulenes lejer.
Det er en god ide altid at tørre kørestolen med en klud, efter du har været ude og køre i vådt vejr eller føre.
Se mere i kørestolens brugermanual
Omfanget af vedligeholdelse er afhængig af brugen af din kørestol. Bruger du kørestolen meget, anbefales det, at du løbende tjekker din kørestol og dennes tilbehør.
Kørestolene på markedet er meget forskellige, og det er derfor vigtigt, at du læser, hvad der foreskrives i brugermanuel for lige præcis din manuelle kørestol.
Som udgangspunkt er du dog rigtigt godt dækket, hvis du jævnligt kontrollerer ovenstående punkter.
Teksten er oversat fra Engelsk. Forfatter: Lois Brown, MPT, ATP/SMS