Glæder og fordele ved parasvømning
Når jeg hører ordet parasvømning, tænker jeg umiddelbart på to ting:
Den ene er den type parasvømning, man kan se i fjernsynet hvert fjerde år til De Paralympiske Lege, og den anden er den type, jeg kendte mest til, da jeg var barn – hvilket egentlig mere var en form for fysioterapi, som foregik i vand – og som derfor var kendt som hydroterapi!
Selv om disse to former for handicapsvømning kan være meget forskellige, har de det tilfælles, at de giver en fantastisk følelse af frihed, som mange handicappede ellers ikke har mulighed for at opleve. Når du først er kommet ned i vandet, oplever du en form for vægtløshed, som omgående mindsker belastningen på dine muskler og led og gør det muligt for dig at flyde og strække dig på måder, du måske ikke er i stand til på land. Det er derfor særdeles gavnligt for handicappede børn og voksne at kunne forlade kørestolen og mærke, hvor let og ubesværet det er, at flyde i vandet.
Desværre har jeg aldrig selv været særlig god til at flyde. Uanset hvor meget jeg prøvede, endte jeg altid med at få hovedet under vand, og det var jeg ikke særlig vild med! Heldigvis var jeg åbenbart den eneste, der havde problemer med det, for mange af mine venner, der havde forskellige handicap i varierende grad, nød alle sammen denne mulighed for endelig at føle sig “fri”. Dengang svømmede vi mindst to gange om ugen, og for mange af os viste det sig at være med til at opbygge en grundlæggende styrke. Og efterhånden som vi fik mere selvtillid, udvidede vi også vores aktiviteter til at være lidt mere konkurrenceprægede, med konkurrencer og udfordringer, der blev flettet indimellem den vigtige hydroterapi. Og det fører mig videre til næste trin inden for parasvømning.
At dyrke parasvømning på konkurrenceplan
Som jeg nævnte i første afsnit, er parasvømning meget mere end bare en flok handicappede, der ligger og plasker rundt og strækker ud i vand. Det dyrkes også på konkurrenceplan, hvor mange svømmere vælger at blive professionelle idrætsudøvere og repræsentere deres land ved store stævner og, om muligt, ved De Paralympiske Lege.
Læs ex profilen på en af Invacare-ambassadøreren, Anders Olsson, som ikke kun er paralympisk svømmer, men også har repræsenteret sit land ved De Paralympiske Vinterlege som skiløber.
Som du sikkert ved, er De Paralympiske Lege et storslået idrætsstævne, der finder sted i umiddelbart forlængelse af De Olympiske Lege. Mange af disciplinerne fra OL er også at finde ved PL, og her er parasvømning en af de allerstørste idrætsgrene. Der er mange discipliner inden for parasvømning, og der konkurreres både på forskellige distancer og i forskellige stilarter. Det er også værd at bemærke, at alle, der deltager, stiller op mod idrætsudøvere med et tilsvarende funktionsniveau, så man sikrer en retfærdig konkurrence trods deltagernes forskellige handicap.
Ligesom for mange af de ikke-handicappede OL-svømmere er sporten gået hen og blevet til en livsstil for de paralympiske svømmere, og det har gjort den til en umådelig populær idræt både hos dem, der deltager, og hos tilskuere verden over.
Parasvømning gør en stor forskel, både for dem, der bruger sporten til at lindre belastningen på krop og sjæl, og for dem, der ønsker at dyrke konkurrencesvømning. Man kan sige, at det er en sport, der holder vand 🙂