Fem fabelagtige aktiviteter for børn med handicap
Alle elsker at lave noget sjovt sammen – både voksne og børn! Det gælder naturligvis også for børn med handicap. Nedenfor har vi oplistet fem af vores foretrukne og mest fabelagtige ideer til aktiviteter, du kan lave med dit barn med handicap. Denne guide indeholder både indendørs og udendørs aktiviteter, så ustadigt vejr er ingen undskyldning for ikke at finde på noget sjovt at lave.
De skiftende årstider, vi er så heldige at have i Danmark, giver os en bred palet af forskellige aktivitetsmuligheder: Om foråret kan man lave havearbejde og lege udenfor. Om sommeren er der masser af sjove aktiviteter, I kan lave på stranden og i solen. Om efteråret kan I bage eller lege i de visne blade. Og om vinteren kan I hygge jer indenfor med brætspil og kreative aktiviteter – eller tage en sneboldkamp.
Læs videre, hvis du vil vide mere om de enkelte aktivitetsforslag!
1. Lav trylledej i flotte farver
Lav jeres eget kreative værksted derhjemme! Og vær ikke bange for, at det bliver lidt griset! I kan finde masser af opskrifter på trylledej på nettet. De fleste opskrifter er på ufarvet trylledej, men I kan lave flotte farver ved at tilsætte frugtfarve – og marmoreret eller batikfarvet trylledej er superflot og kan være et stort hit hos mange børn, uanset om de er handicappede eller ej. Giv aktiviteten et twist ved at bruge farver og andre ting (fx krymmel), der passer til årstiden og jeres humør! Prøv fx. græskarfarvet trylledej i stærk orange til halloween! Her er en god opskrift, som er nem at tilpasse. Når I er færdige med at lege med trylledej, kan I forvandle den til hjemmelavet slim ved at tilsætte vand. Børn elsker den sansemæssige oplevelse, det giver – men det griser temmelig meget! Du kender sikkert det grønne slim, man ofte ser i ungernes yndlingsserier på tv. Det skal du være forberedt på at få stuen fuld af, hvis du giver barnet frie tøjler.
2. Vær kreative med årstidens ting fra naturen
Sidder I buret inde på en regnvejrsdag? Kreative aktiviteter er altid sjove og kan samtidig være lærerige. På dage, hvor vejret er godt, kan det være en god ide at gå en tur et kørestolsvenligt sted og samle materialer i naturen, så I er forberedt til jeres næste kreative regnvejrsdag. Foråret og sommeren er de perfekte årstider til at finde blomster, som I kan presse eller tørre og bruge til projekter som ex hjemmelavede bogmærker til børn. Prøv også at tage sand med hjem fra stranden og bruge det til sandkunst. Og hvis I tager sand med hjem fra forskellige feriedestinationer, kan I lave flotte kunstværker, der samtidig vækker gode ferieminder. Om efteråret kan I samle blade og lave kreative ting med dem – og du kan samtidig lære dit barn om, hvordan man arbejder med sprøde og skrøbelige materialer. Blade er utrolig alsidige og kan bruges på mange forskellige måder. Her er en engelsk artikel om 15 forskellige ting, I kan lave af blade.
3. Dyrk sport og andre fysiske lege
Selv om man har et handicap, kan man sagtens være interesseret i sport og fysisk udfoldelse! Hvis vejret er godt, så tænk over, hvordan du kan tilpasse en aktiv leg eller sportsgren, så dit barn kan være med. Saml en gruppe forældre og børn i en have eller på det lokale grønne område, og arranger en handicapvenlig rundboldkamp. Måske sidder dit barn i kørestol og kan slå til bolden, mens en anden løber banen rundt for ham – eller måske er han eller hun god til at gribe, kaste eller trille bolden, så han/hun kan være på udeholdet og stå klar til at gribe indeholdets slåer ud. Hvis du arrangerer tilpassede former for aktive lege og sportsgrene med dit barn allerede fra en ung alder, får han/hun måske også lyst til at dyrke mere sport, fx kørestolsbasket, kørestolstennis eller måske endda kørestolsrugby. Læs mere om para-sport her.
4. Tag på udflugt
Hvilke spændende destinationer har I i nærheden? Vælg et bestemmelsessted, der passer til vejret. Når temperaturen er behagelig, kan I tage på endagstur til et udendørs historisk sted eller besøge en lokal bondegård. Nogle gårde har “åbent landbrug”-arrangementer med rundvisninger og nærkontakt med dyrene. Friluftsteater er endnu en sjov aktivitet, når vejret er godt. I de kolde måneder kan det være bedre at vælge indendørs steder, fx museer, videnskabs-/oplevelsesparker eller lokale virksomheder og fabrikker, der tilbyder rundvisninger. Ring altid i forvejen for at undersøge adgangsforholdene på stedet, og om dit barn vil kunne se de fleste attraktioner. Hvis I har brug for en rejsekørestol, som kan foldes sammen og lægges i bagagerummet, når I tager på udflugt (eller rejser), kan du finde inspiration i dette blogindlæg.
5. Byg en udendørs hule med en hemmelig sti
Børn elsker at bygge huler og lave hemmelige stier. Vælg et kørestolsvenligt sted i din have eller den lokale park, og find materialer frem, som dit barn kan bygge en hule af. Pap, grene, stole og tæpper er særdeles velegnede. Hvis det er vinter, kan I bygge en mur af sne og grave en hemmelig gang. Afhængig af dit barns mobilitet kan du eventuelt hjælpe med at bygge hulen og lade barnet lege i den bagefter. Hvis det er efterår, og du alligevel skal rive blade sammen, kan du lave en labyrint af bladene (i kørestolsvenlig udgave, naturligvis) – du bestemmer selv, hvor nem eller svær den skal være. Det eneste, du skal overveje, er, hvor vanskeligt underlaget er at køre på. At bygge hule i haven er ikke kun sjovt – det er også god træning, både fysisk og mentalt. Og så er det noget, I kan være flere om at lave sammen. Husk at tage billeder af jeres sjove dag sammen, så I har noget dejligt at se tilbage på i mange år fremover.
Ud over disse unikke aktiviteter er der masser af almindelige aktiviteter for børn i kørestol, som kan tilpasses efter årstiden. Alle kreative projekter, som barnet kan lave siddende, kan tilpasses med årstidens farver og materialer. Udskift spillebrikkerne i enkle brætspil (fx dam) med agern og majskerner, strandglas eller strandskaller. Lav mad eller bag med forskellige temaer – og brug opskrifter, som indeholder årstidens råvarer eller passer til højtiderne. Der er også altid masser af blade, blomster og dyreliv, I kan udforske i en nærliggende park eller skov – måske er der endda kørestolsvenlige stier, I kan begive jer ud på sammen!
Uanset vejret er det bare om at komme i gang – og skabe masser af hyggestunder sammen med dit barn. Selv om dit barn er kørestolsbruger, behøver det ikke gå glip af de traditioner og aktiviteter, vi alle sammen elsker – hele året rundt!