Du kan forsat fiske, selv om du har en rygmarvsskade
Vi mennesker har en medfødt trang til at fylde vores liv med oplevelser, der giver os glæde og begejstring.
Og naturen har heldigvis beriget os med et væld af aktiviteter og attraktioner, vi kan benytte, når vi trænger til at slappe af eller lave noget, vi holder af. Lystfiskeri er en af dem.
Men selv om det er skønt at fiske, kan det være en udfordring for personer, der lever med en rygmarvsskade. Der er dog ingen grund til panik – du kan stadig tage på fisketur, som du gjorde før din rygmarvsskade, og endda få stor glæde ud af det (tal dog altid med din læge først, inden du tager af sted). I dag findes der et stort udvalg af fiskegrej og teknikker til kørestolsbrugere, så du ikke behøver at opgive fiskeriet på grund af din rygmarvsskade.
Det er ikke sikkert, du kan bruge alt det samme fiskegrej som før, men her kan det være en hjælp for dig at investere i specialgrej til personer med handicap. På internettet (særligt via engelsk sites) findes mange forskellige typer specialgrej, så du burde kunne finde udstyr, der passer til dit behov og evner, uanset hvor meget eller lidt dine funktionelle færdigheder er påvirket af din skade.
Et par eksempler på fiskegrej til personer med handicap:
- “Strong arm”-stangholder: Et fantastisk stykke fiskegrej, som monteres på underarmen. Til personer med nedsat eller manglende gribeevne. Udstyret kan bæres under eller uden på tøjet og kan indstilles, så det passer til hænder i alle størrelser.
- Elektriske fiskehjul: Elektriske fiskehjul er designet til at gøre det lettere for dig at fiske. Kast snøren ud og træk den ind med et tryk på en knap. Hjulmekanismen drives af elmotorer, så du forbruger meget lidt energi, når du fisker.
- Stangholdere: Dette specialudstyr holder fiskestangen for dig, så du kan betjene den med en enkelt hånd. En stangholder kan monteres på båden eller på din kørestol.
Ud over dit valg af udstyr er der en række andre ting, du skal overveje, før du kaster dig ud i lystfiskeriet. Hvis du er i stand til at foretage overflytninger, kan du ganske enkelt flytte dig fra din kørestol og over på et sæde om bord på båden. Nogle både har et plant fordæk, hvor det er nemmere for dig at komme til og fra borde. Det kan give dig en bedre føling og kan samtidig gøre din fiskeoplevelse mere interessant. Hvis du vælger at blive siddende i din kørestol i båden, mens I er på vandet, er en pontonbåd ideel til formålet. En pontonbåd har typisk et stort dæk, hvor du kan blive siddende i stolen og bevæge dig rundt efter behov, imens du er på havet og fiske.
Men hvis du ikke er i stand til at komme om bord på en båd eller bare ikke er klar til at stikke til søs endnu, kan du overveje at fiske fra en bro eller mole i dit lokalområde, hvor der er offentlig adgang. Her kan du komme helt tæt på vandet og fiske uden at skulle forlade din kørestol.
Men ligesom ved alle andre udendørsaktiviteter skal du huske: Sikkerhed frem for alt! Bær altid redningsvest, uanset om du er om bord på en båd eller fisker fra en mole. Lad være med at fiske på steder, hvor det ikke er tilladt. Hvis der er adgang forbudt i et område, er det som regel for din egen sikkerheds skyld. Klæd dig på efter vejret, så du undgår at blive våd og kold og sætte dit helbred over styr. Tjek også, om der er specifikke sikkerhedsregler eller fisketilladelser, der gælder for fiskestedet, og overhold dem.
Lad ikke din rygmarvsskade forhindre dig i at få lige så mange sjove oplevelser som før i tiden! Anskaf det rette grej, sæt kurs mod vandet, og send os en kommentar om dine oplevelser med handicapfiskeri!