Børn og el-kørestole
Børn vil gerne være uafhængige, udforske og være sammen med deres venner
Selvstændighed og mobilitet er vigtigt for et barns kognitive og mentale velbefindende. For nogen børn med handicap, kan en elektrisk kørestol være en måde at opnå mobilitet på. En el-kørestol kan åbne op for deltagelse i skolen, socialitet og mulighederne for at lære, lege og gå på opdagelse. En el-kørestol kan forbedre trivslen hos børn, der ikke kan gå, har svært ved at gå langt eller ikke kan manøvrere en manuel kørestol. Ved at give børn med handicap en mulighed for at bevæge sig rundt på egen hånd, støtter barnets el-kørestol udviklingen, udforskningen og inklusionen i de vigtige daglige aktiviteter.
Hvorfor er uafhængig mobilitet vigtig?
Begrænset mobilitet kan have stor negativ effekt på et barns trivsel, samt på den kognitive og sensoriske udvikling.
Hjælpemidler, som fx el-kørestole, menes at have en positiv indflydelse på et barns udvikling. Hjælpemidler kan give børn adgang til de samme muligheder, som børn uden handicap.
Børn har brug for frihed og sjov, og elektrisk mobilitet kan være med til at støtte dem i:
- Selvstændighed
- Uddannelse
- Udforskning
- Sociale færdigheder
- Sjov, leg og hobbyer
- Kognitiv udvikling
- Vigtige grundelementer i udviklingen.
Læringsprocessen
Får dit barn bevilget en el-kørestol, er det vigtigt at den efter aftale med terapeuter, pædagoger, hjælpere m.m., tages med ind, som en del af læringsprocessen. Dit barn har brug for at lærehjælpemidlets færdigheder og muligheder at kende. Det kan være betjeningsmuligheder, manøvrering eller læring om el-kørestolens begrænsninger, hvordan man udnytter el-kørestolen på bedste vis m.m. Når dit barn kender el-kørestolen, giver det mulighed for at gå på opdagelse, deltage i lege og meget mere. Det at kunne deltage sammen med andre børn fx i lege, styrker til at udvikle kernefærdigheder, som fx de finmotoriske evner.
Hvem skal man kontakte for at få råd og vejledning?
En el-kørestol kan være et velegnede hjælpemiddel til børn, som ikke har selvstændig gangfunktion, eller som måske aldrig kommer til at gå. Uanset om barnet bruger el-kørestol sammen med andre mobilitetshjælpemidler eller ej, er der meget at overveje, når man får en el-kørestol for første gang. Overvejer man et mobilitetshjælpemiddel til sit barn, er det vigtigt at rådføre sig hos relevante fageksperter. Det er ens kommunes hjælpemiddelteam, som er den bevilgende myndighed på området. Kommunens hjælpemiddelteam består bl.a. af fysioterapeuter, ergoterapeuter, som skal sikre, at der bevilges et hjælpemiddel, som er passende til dit barnets evner og behov.