Personer med fysiske handicap kan sagtens dyrke sport
Et fysisk handicap anses ofte som en hindring i forhold til at deltage i en række daglige gøremål, ikke mindst fritids- og idrætsaktiviteter.
Efterhånden som samfundet bliver bedre til at imødekomme behovene hos mennesker med handicap, er det snarere blevet reglen end undtagelsen, at der findes tilpasninger og kompenserende foranstaltninger, som gør det muligt for handicappede at varetage hverdagens gøremål selvstændigt.
Tilpasninger såsom niveaufri brusekabiner, handicapvenlige køkkener og ombyggede ind- og udgange er blevet almindelige installationer for håndværkerne, og selv om jeg er klar over, at det sandsynligvis ikke er tilfældet alle steder, og at standarden og handicapopfattelsen stadig er svingende, er selve tilpasningerne ikke dyrere eller mere komplicerede end ethvert andet design.
Det bakkes op af lovgivningen, som indeholder langt klarere regler for miljømæssige designaspekter og ikke-diskriminerende bestemmelser.
Men hvorfor er det så så svært at få adgang til at dyrke sport, når man har et fysisk handicap?
Sportsfaciliteterne
Mange deltagere og tilskuere med fysiske handicaps angiver ofte adgangen til eller på sportsfaciliteterne som en væsentlig hindring. Min egen erfaring siger mig dog, at det ofte ikke handler om, at handicapfaciliteterne reelt mangler – men snarere om usikkerhed, fordi der ikke kan findes tydelige oplysninger om stedets indretning eller faciliteter, fx på nettet. I nogle tilfælde er det ikke muligt at reservere en kørestolsplads online, eller også er antallet af kørestolspladser meget begrænset.
Det er utrolig vigtigt, når vi ønsker at gøre det muligt for personer med fysiske handicap at dyrke sport, at vi også tilgodeser handicappede som tilskuere og fans.
Transportmulighederne
En person som mig, der ikke er kørestolsbruger, kan bruge offentlig transport til at komme rundt til de fleste sports- og fritidsaktiviteter uden de store problemer – et hurtigt kig i køreplanen, og så er jeg på vej! For en kørestolsbruger eller en person med et andet fysisk handicap er det måske knapt så enkelt. At få fat i handicapvenlig transport på det tidspunkt, du har brug for det, kan stadig være en udfordring, selv om der er sket forbedringer på området gennem årene.
Overordnet set viser disse aspekter, at det kan kræve større overvejelser og anstrengelser at dyrke en sport, når man har et fysisk handicap, hvilket alt sammen kan være med til at gøre det mindre attraktivt.
Udøvelsen af parasport er imidlertid generelt i vækst og nyder stor interesse fra offentligheden – men hvad er det så, der trods udfordringerne hjælper disse personer med at dyrke deres sport?
Udstyret
Som fysioterapeut, der hjælper kørestolsbrugere med at udføre forskellige aktiviteter, viser min erfaring mig, at den vigtigste faktor ud over en sociokulturel forandring er den øgede tilgængelighed af sportsudstyr til fysiske handicappede.
Udstyr til parasport som ex basketball, cykelløb og tennis er blevet mere almindeligt og kan efterhånden fås til både elite- og begyndersport. Især inden for kørestole er der sket en udvikling, så der i dag findes fleksible kørestole til enhver sportsgren, hvilket også har fået utraditionelle sportsgrene som f.eks. cheerleading til at blomstre op.
I sidste ende kræver det motivation og en god portion anstrengelse og selvdisciplin at holde fast i en sports- eller fritidsaktivitet, hvad enten man har et fysisk handicap eller ej. De sundhedsmæssige fordele ved at dyrke sport er veldokumenterede for såvel vores fysiske som vores mentale sundhed, så der er ikke flere undskyldninger for at komme i gang!
Hvis du vil læse flere artikler om at dyrke motion eller vide mere om en sundere livsstil for kørestolsbrugere, så prøv artiklen: “5 sundhedstips, enhver kørestolsbruger bør kende”.