Stephen Hawking: Hvordan den verdensberømte fysiker ændrede folks holdning til begrebet handicap
I marts 2018 døde den kendte fysiker, kosmolog, forfatter og Cambridge-professor Stephen Hawking i en alder af 76.
Stephen Hawking, der formentlig var verdens mest berømte og indflydelsesrige videnskabsmand, ændrede den måde, folk tænkte om universet. Efter at have gjort adskillige vigtige videnskabelige opdagelser udgav Hawking også en række bøger, der gjorde den nye viden tilgængelig for den bredere offentlighed.
Men Stephen Hawking ændrede ikke kun den måde, folk tænker om videnskab, men også den måde, folk opfatter begrebet handicap. Efter at være diagnosticeret med amyotrofisk lateral sklerose (ALS), da han kun var i tyverne, var Hawkings krop allerede svækket, da han opnåede mange af sine største intellektuelle resultater. I denne artikel kommer vi nærmere ind på videnskabsmandens bemærkelsesværdige resultater, og hvordan han ændrede folks syn på ALS og handicap generelt.
De tidlige år og diagnosen
Stephen Hawking var bachelorstuderende på Oxford University i England, hvor han efter sigende bedømte det akademiske arbejde som “latterligt let”. Han havde ry for at være livlig, vittig og populær, med en stor interesse for rosport og science fiction-romaner.
Men i løbet af sit sidste år på Oxford, opdagede han, at han blev mere og mere klodset og oplevede vanskeligheder under rotræningen. Da hans familie bemærkede, at hans tale begyndte at blive sløret, søgte Hawking læge. Det var på det tidspunkt, da han var kun 22 år gammel, at han blev diagnosticeret med den nervesvækkende sygdom ALS. Lægerne gav ham på det tidspunkt mindre end to år at leve i.
En svigtende krop, men et frit sind
Stik mod alle forventninger levede Stephen Hawking årtier længere end lægernes prognoser. Efter diagnosen gik det imidlertid hurtigt tilbage med hans helbred. Op igennem 1960’erne brugte han krykker, når han gik og nægtede i mange år at bruge kørestol. Først i slutningen af 1960’erne accepterede han, at han havde permanent brug for en kørestol til at komme rundt. Han fik ry for vild og hensynsløs kørestolskørsel.
På trods af at hans helbred hele tiden blev ringere, var det i denne tid, at professor Hawking opnåede sine vigtigste videnskabelige resultater. Det var i 1974, da han stort set kun havde talens brug tilbage, at han opdagede, hvad der nu betegnes som “Hawkingstråling“. I 1988, efter at have gennemgået en tracheostomi for behandling af en lungebetændelse, udgav Hawking bogen A Brief History of Time, som bragte emnet kosmologi ud til den bredere offentlighed.
Synlighed og beslutsomhed
Efter professorens død blev en af hans tidligere studerende, professor Paul Shellard, spurgt, om han troede, Stephen Hawking havde ændret den generelle opfattelse af det at have et handicap. Professor Shellard sagde: “Jeg er overbevist om, at han har gjort mere end nogen anden. Han har været et fantastisk bevis på, at der ikke er nogen grænser for, hvad mennesket kan opnå. “
Det var Hawkings beslutsomhed – hans fokus på det, der var muligt i stedet for det, der ikke var – som definerede billedet af ham i offentligheden. Og hans engagement i at gøre videnskaben tilgængelig gav ham den berømmelse, som førte til optrædener i Star Trek, The Simpsons, og til produktion af filmbiografien Teorien om alting. Mange mennesker oplever, at Hawkings berømmelse hjalp med til at normalisere fysiske handicaps, ved at bevise, at der ikke behøver være hindringer for at opnå resultater.
I et interview med The New York Times sagde professor Hawking: “Mit råd til andre handicappede er, at du skal koncentrere dig om det, som dit handicap ikke forhindrer dig i at gøre godt, og ikke bruge energi på at fortryde det, som dit handicap griber forstyrrende ind i. Et fysisk handicap behøver ikke føre til mentale begrænsninger. “