Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Hvad er ganghjælpemidler, og hvordan kan de være med til at forhindre fald?

ganghjælpemidler. Jazz rollatoren giver god støtte på indkøbsturen
Del dette indhold:

Ganghjælpemidler er bl.a. rollatorer, og der findes et væld af forskellige modeller med forskellige egenskaber. Fælles for dem alle er, at de øger stabiliteten og forhindrer fald, men udformningerne varierer alt efter, hvor og hvordan ganghjælpemidlerne skal bruges.

Ganghjælpemidler uden hjul giver oftest den mest stabile støtte, mens en rollator er lettere at bevæge rundt og er derfor både egnet til indendørs og udendørs brug. Stellets bredde er med til at afgøre, hvor stabil ganghjælpemidlet er, men har også betydning for, hvor nemt det er at manøvrere hjælpemidlet indendørs. Nogle modeller er udstyret med bremser, sæder eller tasker, og nogle kan klappes sammen, hvilket letter opbevaring og transport.

Du bør vælge dit ganghjælpemiddel ud fra, hvor meget støtte du har brug for, og hvad du skal bruge hjælpemidlet til, men fælles for dem alle er, at de giver bedre balance og dermed er med til at modvirke fald.

Hvis du er i tvivl om, at en rollator er det rette hjælpemiddel for dig, bør du henvende dig til en fagperson, fx hjælpemiddelafdelingen i din kommune, for at få en professionel vejledning.

Øget støtte

Balance handler om at holde kroppen på linje med din støtteflade, som er det punkt, hvormed du har kontakt med gulvet. Dine fødder alene giver dig en smal støtteflade med kun to kontaktpunkter lige under dig. Rollatoren eller gangstativet øger din støtteflade med yderligere fire kontaktpunkter, der dækker et større område og dermed giver meget mere stabilitet.

Bevarer en god kropsholdning

Mange mennesker med gangbesvær har desværre tendens til at blive rundryggede. Det kan forværre problemer med balancen, fordi støttefladen forskydes fremefter, hvilket øger risikoen for fald forover.

Såvel rollatorer som gangstativer skal indstilles korrekt. I den korrekte højde giver hjælpemidlet støtte gennem armene, så du kan bevare en opret holdning. Det vil minimere risikoen for fald samt forebygge andre bevægelighedsproblemer, som fx rygsmerter og langvarig ændring af kropsholdningen.

Reducerer behovet for at gå forsigtigt

Hvis du har problemer med balancen eller besvær med at flytte vægten fra side til side, er det normalt, at du begynder at gå mere forsigtigt for at kompensere. Det gør, at du går langsommere, og at risikoen for, at du falder, eller snubler over ting, stiger.

Når du vælger det rigtige ganghjælpemiddel og bruger det korrekt, er det med til at give øget støtte, så du får en mere korrekt gang, herunder bedre fodfæste samt hurtigere og længere skridt.

Fordeler vægten og beskytter leddene

Ganghjælpemidler fordeler vægten, idet du bruger armene og fordeler vægten over et større område. Det reducerer belastningen på hofter og knæ. Bedre vægtfordeling gør det ikke kun mere behageligt at gå, men beskytter også leddene hos personer med svage led.

Hvis du let bliver svimmel, gør den større vægtfordeling også, at du kan gå længere. Rollatorer med et sæde giver dig også mulighed for at hvile dig, når du har behov for det.

Giver selvsikkerhed

Selv lettere gangbesvær eller frygt for fald kan give nedsat selvsikkerhed, og det kan føre til, at du bliver mindre aktiv, hvilket i værste fald kan forværre gangbesværet. Den støtte og stabilitet, du får ved at bruge et ganghjælpemiddel, reducerer risikoen for fald og gør, at du kan gå hurtigere og bevarer din uafhængighed i højere grad.

Ligesom vi alle rækker ud efter en hånd eller et gelænder, når vi går på ujævnt terræn, kan en rollator give dig den støtte og selvsikkerhed, du skal bruge for at fortsætte, selvom du synes, det er vanskeligt.

Der er en risiko forbundet med forkert brug af ganghjælpemidler, så søg altid professionel hjælp, så du vælger det rigtige hjælpemiddel, og læs brugsanvisningen, så du sikrer dig, at du bruger hjælpemidlet korrekt.

 

Teksten er oversat fra engelsk
Forfatter: Clare Schwalbe