Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Ting, du skal tænke over, hvis du har lumbal spondylose

Ting, du skal tænke over, hvis du har lumbal spondylose
Del dette indhold:

For de fleste kørestolsbrugere giver stolen en frihed og nogle funktionelle færdigheder, som ellers ikke ville være mulige.

Men de mange timer i kørestolen, den biomekaniske belastning ved at skulle klare alt i den siddende stilling, og utilstrækkelig støtte af din krop kan medføre eller forværre eksisterende kroniske rygproblemer, som ex lumbal spondylose (slidtageforandringer omkring ryghvivlerne i lændedelen).

At sidde i en kørestol kombineret med lumbal spondylose kræver således en øget bevidsthed om de medvirkende faktorer og om, hvordan du kan reducere både smerter og forværring af symptomerne.

Tænk over din siddestilling …

En korrekt siddestilling, der opretholder rygsøjlens naturlige S-form, er vigtigt for alle, der ønsker en sund ryg, men har en altafgørende betydning for kørestolsbrugere og personer med lumbal spondylose. Det reducerer belastningen på de bærende muskler og fordeler den biomekaniske belastning af ryghvirvlerne og de mellemliggende bruskskiver på en hensigtsmæssig måde.
Læg mærke til din siddestilling i løbet af dagen, og tænk over, om du sidder rigtigt, og om dine smerter ændrer sig, når du skifter stilling. Nogle ting kan løses ved, at du ændrer vaner, fx at du undgår at lægge benene over kors – men en afgørende faktor for en god kropsholdning er at sikre, at dit sæde er tilpasset rigtigt til dig.

Skræddersyet positionering …

Et indstilleligt sæde og ryglæn anbefales alle kørestolsbrugere, men de anatomiske forandringer, der følger med lumbal spondylose, kan kræve særlige overvejelser i forhold til valget af et korrekt siddesystem.

Justerbare egenskaber, som er vigtige for afhjælpning af lumbal spondylose:

Et ryglæn med god støtte

En god støtte i lænden og over bækkenkammen øger rygsøjlens stabilitet og reducerer biomekaniske kræfter, især ved længerevarende siddestilling.
Den rigtige højde på ryglænet har indflydelse på støtten i lænden, da ryglænet skal være højt nok til at støtte ryggens naturlige former, men ikke så højt, at det skubber bækkenet fremad eller overkroppen og skulderbladenes bevægelser hindres.
Ryglænets stramning skal også undersøges, hvis du sidder med en velcroryg, og det kan i nogen tilfælde være en fordel med et ryglæn, hvor stramningen kan justeres.
Derudover kan et ergonomisk, formstøbt ryglæn eller en formstøbt indsats give dig en mere individuelt tilpasset støtte i lænden, som kan være særlig god til afhjælpning af lumbal spondylose.

Sædets position

Sædets udformning og vinkel udgør grundlaget for hele din kropsholdning, og det er umuligt at opnå en god siddestilling og positionering, hvis disse faktorer ikke er i orden.
Sørg for, at sædet har den rigtige dybde og bredde, men overvej også pudens specifikationer, da pudens konturer (eller mangel på samme) påvirker ryggens naturlige kurver. Pudens opbygning har indflydelse på, hvor godt puden former sig efter kroppen, og formstøbte eller andre former for konturformede sædepuder har egenskaber såsom konturer til lår og bagdel, der samtidig støtter bækkenets position.
Sædets vinkel i forhold til ryglænet er også vigtig, og for personer med dårlig siddende balance kan det øge støtten i lænden at kippe hele sæde/ryglæn-enheden negativt. Det kan dog også medføre, at brugeren skyder nakken fremad, så der blot opstår andre smerter og belastninger for brugere med lumbal spondylose. Et bedre alternativ for personer med en god siddende balance, som har andre positioneringsvanskeligheder, kan være at bevare en lige rygvinkel og i stedet hæve sædets forkant, så vinklen mellem sæde og ryglæn bliver mindre end 90°. En kile under siddepuden fortil kan give en lignende effekt, men det er vigtigt at sikre, at ryglænet og sædet stadig har den rigtige højde, når puden tilføjes.

Armlæn og fodstøtter

Tilstrækkelig støtte til armene reducerer belastning af skuldre og nakke, hvilket igen fremmer en god generel positionering.
Ved lumbal spondylose er det ikke ualmindeligt at have problemer med smerter og nedsat funktion i underbenene, og her kan symptomerne begrænses og kropsholdningen støttes ved at sikre tilstrækkelig støtte til benene. Sørg for, at fodstøtternes højde, dybde og vinkel alt sammen er tilpasset efter dine specifikke behov.

Lumbal spondylose kan ikke helbredes – men en god positionering kan være medvirkende til, at du undgår yderligere skader, minimerer symptomerne og nedbremser symptomernes forværring.

Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Clare Schwalbe, the O.T Agency