Sådan beder du om den hjælp, du har brug for
Hvis du er typen, der ikke kan fordrage at bede andre om hjælp? Så er du ikke alene. Men når du har en rygmarvsskade (og især i starten), kan du få brug for at bede om rigtig meget hjælp.
Noget af det, du kunne før din skade, kan du måske ikke længere gøre uden hjælp. Og det er helt i orden at bede andre om hjælp, imens du vænner dig til din nye livsstil.
Hvis du alligevel synes, det er svært, kan du prøve at følge nogle af nedenstående råd.
Hvordan beder jeg om hjælp?
Når du skal bede om hjælp, er det vigtigt at lægge en plan. Skriv alle de ting ned, du har brug for hjælp til i de første par måneder efter din skade. Nogle af tingene lærer du måske at gøre selv, efterhånden som du bliver genoptrænet og vænner dig til din nye situation. Eksempler på ting, du kan få brug for hjælp til, er at købe ind, vaske tøj eller slå græs. Når du laver din liste, skal du også tænke over, hvor ofte du får brug for at få tingene gjort.
Lav derefter en liste over alle dem, der har tilbudt deres hjælp. Tænk over deres liv, og hvor meget tid de har til at hjælpe. En af dine venner arbejder måske hele ugen, men har tid i weekenderne. Din moster, der er pensioneret, har måske tid i dagtimerne på hverdage. Det er også en god ide at overveje, hvordan du vil have det med, at den pågældende person hjælper dig, da nogle af opgaverne måske kan være ret intime. Skriv alle disse tanker ned.
Og lav så endnu en liste. På denne liste matcher du hver opgave med den person, du tror, der har bedst tid og er bedst egnet til opgaven. Når du har gjort det, skal du gribe telefonen og ringe til dem. Lad være med at være vag og tøvende, når du taler med dem. Spørg dem ligeud, og sørg for at lave aftaler om datoer og klokkeslæt. Lad være med at spørge: “Hvis du en dag har lyst, vil du så tage med mig ud at handle?” Spørg i stedet: “Kan du køre mig i supermarkedet hver mandag eftermiddag?”
Hvorfor er det så svært at bede om hjælp?
Hvis du skal komme ud over din frygt, kan det være nyttigt at forstå, hvorfor det kan være så svært at bede om hjælp. Når du ved, hvad det er, du ikke kan lide ved at bede om hjælp, kan du tænke det godt igennem og få det bedre med det.
Her er nogle almindelige årsager til, at folk har svært ved at bede om hjælp:
- Frygt for at få nej. Det kræver mod at bede om hjælp. Så når nogen siger nej – også selv om de har en god grund til det – kan vi føle os afvist. Prøv at huske, at der kan være mange årsager til, at folk kan være nødt til at sige nej. Det handler i virkeligheden mere om dem end om dig. Også hvis det skyldes, at de ikke har det godt med at hjælpe med en bestemt opgave, så handler det stadig om deres følelser, ikke om dit behov. Og hvis du får en afvisning, betyder det ikke andet, end at din situation er uændret. Du er måske nødt til at spørge en anden, men værre er det ikke.
- Frygt for at blive opfattet som uduelig. Ingen har lyst til at blive opfattet som svag eller inkompetent. Nogle gange holder vi stædigt fast i at prøve at gøre noget selv, som vi i virkeligheden burde lade være med. Når det er tid til at bede om hjælp, kan det være nemmere for dig at spørge, hvis du matcher opgaven med en person, der er “ekspert” på området. Hvis du f.eks. har brug for hjælp til at lave mad, bliver du nok bare endnu mere deprimeret, hvis du spørger en ven, der knapt kan koge et æg. At være afhængig af nogen, der er dårligere til opgaven, end du selv plejede at være, kan få dig til at føle, at du ikke duer til noget som helst. Men hvis din mor er fantastisk til at lave mad, kan det være en god ide at bede hende om hjælp. Så føles det mere, som om du beder om “eksperthjælp”, og du undgår at fremstå som en, der overhovedet ikke kan finde ud af det.
- Frygt for at være til besvær. De fleste mennesker kan ikke lide følelsen af at ligge andre til last. Denne følelse kan især være fremtrædende, når vi er syge eller kommet til skade, fordi vi har brug for hjælp til rigtig mange ting. Vi antager, at den person, der hjælper os, har bedre ting at tage sig til, eller at vedkommende har alt for meget om ørerne til at presse os ind i sin travle hverdag. For at komme denne frygt til livs skal du tænke på, hvordan du ville have det, hvis situationen var omvendt. Måske ville du føle dig beæret over, at din ven viste dig tillid ved at bede om din hjælp? Måske ville du være glad for at få mulighed for at vise på en håndgribelig måde, at du sætter pris på jeres venskab? Hvis den person, du beder om hjælp, har for travlt, vil han eller hun sandsynligvis sige det. Hvis ikke, så kan du gå ud fra, at vedkommende hellere end gerne vil hjælpe.
Jeg håber, at ovenstående råd kan hjælpe dig med at bede om hjælp, og husk, at øvelse gør mester.
Teksten er oversat fra engelsk.
Forfatter: Annie Beth Donahue er professionel skribent med fokus på sundhed og handicap. Du kan læse mere om hende på www.anniebethdonahue.com