Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Sådan rengør og vedligeholder jeg min kørestol

Del dette indhold:

Sådan rengør og vedligeholder jeg min kørestol

Naturen er mit place to go.
Når jeg er derude, i skoven omgiver af træer, foran et varmt bål eller ved kysten, falder der en altid en ro over mig, som ingen andre steder kan give.

For mig handler det om meget mere end ”bare” den friske luft – Forbindelsen til verden omkring mig bliver dybere.

Mine oplevelser i naturen indebærer naturligvis også at have alle elementerne tæt på!
Jord, mudder, søer, floder, regn, træer, planter, græs, sten og grus bliver noget, jeg omgås, og en forudsætning for at være derude, hvor det også giver mening for mig.

Med min kørestol som ledsager vil der naturligt samle sig en masse snavs rundt omkring på kørestolen, og det er derfor vigtigt for mig at holde den ren og klar til mit næste eventyr.

I dette blogindlæg ”Sådan rengør og vedligeholder jeg min kørestol” vil jeg give nogle tips og tricks til, hvordan jeg rengør min kørestol så jeg al klar til både mine næste eventyr og i hverdagen.

Her kan du læse om hvordan jeg rengør og vedligeholder min kørestol

Din kørestol er som en forlængelse af din krop. Du bruger den til at udføre mange daglige opgaver, fra indkøb til at mødes med venner og familie. Ligesom du er afhængig af din kørestol, har den også brug for dig til at holde den i god stand gennem regelmæssig rengøring og vedligeholdelse, så den kan fungere godt i mange år.

Herunder giver jeg et par råd og inspiration til om, hvordan du selv kan rengøre din kørestol – fra desinfektion til inspektion af de forskellige dele og deres funktioner.

📷: Thomas på terrassen klar til rengøring af sin Küschall K-Series.

Forskellen på rengøring og desinfektion

Overvej, hvor ofte du bruger din kørestol i løbet af en dag. Polstringen, hjulene og håndtagene udsættes for snavs og bakterier, som kan ophobe sig, hvis de ikke rengøres ordentligt. Når du rengør kørestolen, fjerner du overfladisk snavs og bakterier, men de bliver ikke nødvendigvis dræbt. For at dræbe bakterierne skal du også desinficere, hvilket beskytter både din sundhed og kørestolens holdbarhed.

Det er vigtigt at bruge rengøringsmidler, der både fjerner snavs og desinficerer. Hvis du har en manuel kørestol, vil der være lidt forskel på, hvordan du skal rengøre og desinficere i forhold til en elektrisk kørestol, da de har forskellige behov.

📷: Rengøring i siddende stilling – her er jeg glad for min Vicair Allrounder O2

Tips til vedligeholdelse

  • Brug kørestolens brugsanvisning: Start altid med at læse den vedlagte vejledning, især hvis du har en elektrisk kørestol.
  • Desinficer med et alkoholbaseret rengøringsmiddel: Brug et middel med mindst 70% alkohol til alle kontaktflader, som håndtag, armlæn og drivringe.
  • Aftør med en fugtig klud: Efter desinfektion skal du tørre områderne af med en klud fugtet i rent vand, og sørg for at tørre det hele grundigt bagefter.
  • Undgå skrappe kemikalier: Brug ikke blegemiddel eller skrappe rengøringsmidler, da de kan beskadige overfladerne.
  • Hold fokus på ofte berørte dele: Rengør de områder, der ofte bliver berørt, som armlæn, håndtag og drivringe.

📷: Küschall K-Series 2.0 i oprejst position får en tur med børsten

Sådan rengør jeg min manuelle kørestol

Efter en dag ude i regnvejr eller på en ujævn sti kan kørestolen blive meget beskidt.
Her er en enkel måde jeg benytter for at få den ren:

  • 1) Grundrengøring: Brug enten en vandslange eller en spand vand, en blød børste og klude. Vask stellet og hjulene grundigt. Hvis polstringen er blevet beskidt, kan du også vaske den forsigtigt.
  • 2) Adskil dele for grundig rengøring: Hvis muligt, fjern sæde, ryg og baghjul. Dette giver dig mulighed for at rengøre svært tilgængelige områder, som bunden af sædet og mellem hjulene. Brug en fugtig klud og et mildt rengøringsmiddel til at tørre dækkene, fælgene og drivringe af.
  • 3) Afslut med WD-40: WD-40 er perfekt til stellet og de hårde overflader på kørestolen. Brug dog ikke WD-40 på drivringe, da det kan gøre dem glatte. I stedet kan du tørre drivringe af med alkohol for at fjerne fedt og snavs.
  • 4) Fjern snavs med trykluft: Hvis du har en kompressor eller trykluft på dåse, kan du blæse snavs og støv væk fra revner og samlinger.

📷: Fjernelse af snavs med trykluft på dåse

Rengøring af for- og baghjul

Hjulene er i konstant kontakt med jorden, så de skal rengøres regelmæssigt. Desinficer hjulene efter offentlige udflugter, og rengør dem grundigt med en fugtig klud og børste.

  • Forhjul: Skru forhjulene af med det relevante værktøj, og fjern snavs og hår. Tjek også, om lejet drejer frit. Når hjulene er samlet igen, skal de kunne rotere uden modstand.
  • Baghjul: Tag baghjulet af ved at trække akslen ud. Smør akslen med syrefri olie, og tjek dækket for slid. Egerne skal også kontrolleres – hvis nogle af dem er løse, kan du stramme dem med en eger-nøgle.

📷: Kontrol af eger og baghjul med aksel 

Kontrol af dæktryk

For at sikre en jævn kørsel skal du kontrollere dæktrykket regelmæssigt. Manglende luft kan forringe bremseevnen og øge sliddet på dækkene. Brug en luftpumpe, og vær forsigtig med ikke at overfylde dækkene, da det kan beskadige dem.

📷: Dækket pumpes til det rigtige dæktryk

Vedligeholdelse af bremser

Bremsens effektivitet afhænger af, om hjulene er korrekt pumpet, og at bremserne er justeret rigtigt. Sørg for at rengøre bremserne grundigt med en blød børste og tørre dem helt af bagefter. Smør de bevægelige dele med olie, men undgå at smøre bremsefladen, der rører dækket.

📷: De bevægelige dele på bremsen smøres med olie

Håndtag og armlæn

Håndtag og armlæn er de områder, du rører mest, så de bør desinficeres regelmæssigt. Brug en fugtig klud og desinficerende servietter, og tør grundigt efter. Hvis der er skader på læder eller plast, så få det repareret hurtigt.

📷: Aftøring med fugtig klud og desinficerende servietter

Rengøring af sidepuder

Sidepuder er i konstant kontakt med din krop, så de skal rengøres for sved og snavs. Tør dem af med en klud med mildt rengøringsmiddel og desinficér dem efterfølgende.
Husk at Vicair O2 puder uden skum kan vaskes komplet med betræk og celler i vaskemaskinen.

📷: Støvsugning af Vicair Active O2

Inspektion af din kørestol

Ud over rengøring er det vigtigt at inspicere din kørestol jævnligt for at sikre, at alt fungerer, som det skal. Gennemfør en inspektion en gang om måneden, og planlæg et årligt eftersyn hos din kørestolsserviceudbyder.

📷: Kontrol af forhjul og kuglelejer

Afsluttende tanker om rengøring af kørestole

Din kørestol er din trofaste følgesvend, der bærer dig vidt omkring for at opnå alt, hvad du sætter dig for. Derfor er det vigtigt at holde den i perfekt stand for at sikre din sikkerhed, komfort og, at den fungerer korrekt i mange år fremover.

Husk, at desinfektion er lige så vigtigt som rengøring for at dræbe bakterier, der kan sprede infektionssygdomme. Hav desinficerende servietter og rene klude ved hånden til at tørre alle dele af din kørestol af, især de elektriske komponenter, hvis du har en elektrisk kørestol.

For at afslutte denne guide om rengøring af kørestole kan en månedlig rutinemæssig inspektion også være vigtig for at holde komponenter som dæk, bremser og ramme i topform.

Jeg håber, at mine råd, tips og tricks kan være til gavn for dig der bruger kørestolen i naturen eller bare meget, som jeg gør.

Det giver mig overskud altid at holde min kørestol i topform og altid at være klar til hverdagens udfordringer og på den måde er med til at berige den i stedet for at gøre den uoverskuelig.

📷: Küschall K-Series 2.0 med siddepude Vicair Active O2

Læs også