Invacare Blog

Inspiration, ideer samt andet spændende og relevant indhold

for personer med nedsat mobilitet

Parafodbold: kom godt i gang med spillet

parafodbold kørestolssfodboldskamp
Del dette indhold:

Er du fodboldfan? Og er du ivrig efter at starte til sport i fritiden? Har du evt. overvejet at starte til parafodbold?

Fodbold er uden tvivl Danmarks mest populære idrætsgren. Det er både en holdsport og en konkurrencesport, og henvender sig til alle, som har lyst til at udfordre sig selv både taktisk, teknisk og fysisk. Det sammen gælder for parafodbold.

Der findes mange former for parafodbold

Parafodbold er holdsport for spillere med såvel udviklingshandicap samt spillere med fysiske handicap.
Ønsker du at komme i gang med parafodbold, skal du først finde ud af, hvilken kategori, der er passer dig.
Kategorierne er:

  • Kørestolsfodbold / Power socccer
  • CP-fodbold (Spastiker fodbold)
  • Blindefodbold (kendt som 5-a-side)
  • Fodbold for døve
  • Fodbold for personer med udviklingshandicap

Kørestolsfodbold / Power soccer

Kørestolsfodbold er den hurtigst voksende sport for el-kørestolsbrugere. Spillet er for kørestolsbrugere i elektriske kørestole. Der spilles oftest i speciale kørestole, der er særligt udviklet til spillet. Men det er også muligt at tilpasse din hverdagsstol til spillet.
Kørestolsfodbold stiller høje krav til dine kørefærdigheder og evne til at styre farten og accelerationen i el-kørestolen, og derfor er det en ekstremt udfordrende og krævende sportsgren, som på mange måder minder om traditionel fodbold.
Spillet foregår på en indendørsbane, hvor to hold bestående af 4 spiller, kæmper om sejren igennem to halvlege på hvert 15 min.

Se Invacare Storm3 Competition fodboldkørestolen her

CP-fodbold (Spastiker fodbold)

En yderst populær type parafodbold for spillere med cerebral parese eller lignende motoriske vanskeligheder. Som spiller skal du kunne stå op og gå, for at deltage i spillet. CP-fodbold spilles på en mindre bane, med mindre mål og en mindre bold end traditionel fodbold. Holdet består af syv spillere på hver hold. Reglerne minder om traditionel fodbold, men bl.a. er offside reglerne ikke gældende i dette spil, ligesom at det er tilladt både at skubbe, trille og kaste bolden tilbage på banen, hvis den er ”ude”.

For personer med CP, der ikke kan spille hele kampen stående, anbefales kørestolsfodbold – se ovenfor.

Blindefodbold

Reglerne i blindefodbold er lignende reglerne i traditionel fodbold, men der er tilføjet en række justeringer til synshandicappede. Blindefodbold er en indendørssport, der altid spilles på et fast underlag. Et hold består af fem spillere, herunder målmanden. Et hold kan godt have en seende målmand, men han må ikke forlade målet under spillet. Bolden siger en lyd når den er i bevægelse. Lyden opstår i et kugleleje, og sikrer, at spillerne er i stand til at orientere sig efter lyden. Der er, ligesom i flere andre former for parafodbold, ingen offside regler.
Kampen består af 2 halvlege á 25 minutter.

Du har måske også hørt om spillet goalball. Dette er en ligeledes en blindesport, men kan ikke betegnes som parafodbold.
Kontakt Parasport Danmark, hvis du er vil vide mere om goalball.

Fodbold for døve

I modsætning til de andre typer af parafodbold, er reglerne for døvefodbold ikke anderledes end reglerne i traditionel fodbold. For at deltage, skal spillerne opfylde kravet om at have et høretab på mindst 55 decibel (normal tale ligger på omkring 60 decibel). Dette tjekkes via en høreattest.

Fodbold for personer med udviklingshandicap

De fleste spillere med udviklingshandicap kan deltage i traditionel klubtræning. Der er endvidere mulighed for at kvalificere sig og deltage i internationale stævner under den verdensomspændende organisation Special Olympics.

Kom i gang med parafodbold

Uanset hvilket handicap du har, eller hvad dine mål med fodbolden er, så er spillet med læderbolden en sjov og spændende idrætsgren med plads til kreativ udfoldelse, samvær og gode stunder. I Danmark er der omkring 700 parafodboldspillere fordelt på 50 klubber.

Kontakt evt. Parasport Danmarks idrætsudvalg for mere information om klubber, kategorier og lignende.